Cencyble Mines-Télécom Institute / Studio 02 Architects

Cencyble Mines-Télécom Institute / Studio 02 Architects

© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly+ 22


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    740 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: GRAPHISOFT, ArcelorMittal, Sipel
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. The Institut Mines & Télécom de Loire Atlantique is erecting a new “Cencyble” building at the heart of its engineering campus, dedicated to teaching, research and cybersecurity. The IMT site, made up of several buildings dating from different periods of construction, is part of a strong landscape, with rugged topography and remarkable trees.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The new building is located at the intersection of this landscape and the inner courtyard. This posture ensures a strong identity and visibility in relation to the urban environment. This newly created interior square becomes the articulation between the different buildings of the campus. It plays a unifying role, perceived as a space for exchange, like the Cencyble program, at the crossroads of training, research and entrepreneurship.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
© Luc Boegly
© Luc Boegly

The program extends over three floors: On the ground floor, access is under a generous courtyard, covered extension of the plot. From the main entrance hall, one can see the central core of the project, which includes all common functions. Around it are distributed the LabFab and the practical work rooms, the large meeting room, the management offices. The “Cyber ​​​​CNI” Chair and the “HQ”, isolated, meet a confidentiality requirement and the strict access control measures imposed by such a research building.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
Plan
Plan
© Luc Boegly
© Luc Boegly

A new landmark identifiable at first glance, Cencyble reveals a sober, dark and slender volumetry. The facades are clad in corrugated sheet metal cladding, alternating solid and openwork surfaces. Translating these notions of protection, the garment offers a porosity that contrasts with the rigor of the square volume. Wide openings and loggias provide outdoor spaces and distant views without impacting the original volume.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Comments are closed.